Dari kajian yang telah dibuat sebenarnya masih banyak perniagaan 'online' belum diteroka.  Hakikatnya bagi mereka yang mahu bergelar usahawan 'online', peluang tersebut masih luas kerana hanya 10 peratus pasaran itu diteroka setakat ini.

Ini bermakna masih ada 90 peratus pasaran untuk perniagaan 'online' boleh dipelopori untuk mereka yang berminat.  Ini diakui oleh jurulatih pemasaran perniagaan 'online' program 'Fesbuk Power', Bryan Gan yang menyatakan hanya kira-kira lima peratus dari 1.2 juta usahawan kecil negara menggunakan medium 'online' sebagai saluran perniagaan mereka.

"Daripada lima peratus ini pula tidak semuanya berjaya kerana kejayaan bergantung kepada cara dan kreativiti pemasaran masing-masing terhadap produk yang dijual kepada pengguna.

Bryan berkata laman sosial, Facebook, misalnya adalah medium paling berkuasa setakat ini untuk tujuan pemasaran produk kerana ia adalah laman sosial paling ramai pengguna di dunia.

Di Malaysia, daripada 13 juta pengguna Facebook, kira-kira 25 hingga 30 peratus yakin menjadi pelanggan kepada produk dijual 'online'.

Peniaga yang mahu memulakan perniagaan melalui 'online' perlu mengenalpasti terlebih dahulu produk yang dijual kemudian membuka satu akaun facebook dan mula memasarkan produk mereka.  Untuk lebih berkesan peniaga perlu membuka laman web atau blog bagi memberi lebih maklumat mengenai produk mereka.

"Jangan kecewa jika akaun gagal meraih 'like' yang tinggi kerana yang lebih penting ialah pengguna berkeinginan membeli," katanya.

Bryan juga berkata, ada banyak kelebihan berniaga secara 'online' jika usahawan tahu cara menggunakan teknologi yang ada dan strategi pemasaran yang betul.

Banyak juga buku-buku yang boleh kita baca untuk mendapatkan tips tentang bisnes online.  Saya suka baca buku Rich Dad Poor Dad dari Robert T.Kiyosaki.