Satu lagi perkara penting yang perlu anda lakukan untuk mempromosikan perniagaan offline adalah untuk memastikan bahawa orang tidak hanya tahu apa yang anda lakukan tetapi juga bagaimana untuk sampai kepada anda jika mereka pernah berminat dalam perkhidmatan bebas anda. Kad perniagaan adalah salah satu kaedah untuk berbuat demikian.  Bagaimana menggunakan kad perniagaan untuk penjenamaan yang lebih baik? 

Kad perniagaan ini mewakili syarikat anda dan seolah-olah anda telah menyerahkan bisnes anda kepada setiap orang dengan cara yang profesional.  

Cara terbaik untuk menghantar mesej bisnes anda melalui kad perniagaan adalah :

1) Mempunyai reka bentuk yang bertepatan dengan jenis perniagaan, produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan.

2) Pamerkan rekabentuk kad yang profesional supaya pelanggan tahu anda membuat bisnes yang serius dan bukan bisnes main-main. 

3) Warna juga memainkan peranan yang penting di dalam pembuatan kad perniagaan.  Warna yang berbeza bermakna sesuatu yang berbeza dalam minda prospek anda. Pilih warna anda dengan teliti dan pastikan apa sahaja imej yang ada pada kad itu mempunyai kaitan dengan perniagaan anda.  Sebagai contoh, jika produk dan perkhidmatan anda mempunyai kaitan dengan produk-produk kecantikan janganlah pula letak nota muzik kerana ia memang tidak berkaitan. 

4) Logo adalah asas utama kepada sesebuah perniagaan.  Logo perlu untuk memberitahu jenis perniagaan yang anda lakukan.    

5) Maklumat lengkap seperti nama anda, no telefon, emel, pautan laman web dan lain-lain perlu ada untuk memudahkan pelanggan atau prospek menghubungi anda.  Menambah nama syarikat anda membolehkan kenalan anda tahu apa yang anda wakili.