Pemasaran merupakan nadi bagi mana-mana jenis bisnes kerana itulah yang akan memberikan anda hasil dan keuntungan mengekalkan bisnes anda untuk jangka masa panjang.  Sebagai pemilik bisnes kecil, halangan terbesar adalah modal. 

Pada pendapat saya, pemasaran online adalah cara terbaik untuk memulakan bisnes dalam skala kecil. 

Berikut adalah 4 strategi yang boleh dilakukan untuk bisnes kecil bertahan lama untuk tahun-tahun awal dan membina pelanggan.  Anda boleh juga menjadi sedikit inovatif dengan menambah baikan mana-mana strategi yang difikirkan perlu.

1)  Gunakan blog, emel dan lain-lain untuk memperkenalkan bisnes anda.  Media sosial juga boleh digunakan seperti Facebook, Linkedln, Twitter dan lain-lain saluran media sosial.  Masing-masing mempunyai kelebihannya yang tersendiri.  Anda cuma perlu tahu menggunakannya dengan cara yang betul dan juga disasarkan kepada orang-orang yang betul.

2) Sentiasa kemas kini kandungan laman web anda.  Ini dapat membantu menaikkan trafik ke laman web.  Kandungan laman web hendaklah yang dapat menyediakan nilai kepada pembaca anda.  Jangan terlalu fokus untuk membuat jualan tetapi sekali sekala diselitkan dengan kata-kata motivasi, panduan, forum, minta pandangan, peraduan dan lain-lain maklumat agar pembaca dan pengikut anda tidak bosan untuk terus mengikuti laman web anda.  Anda perlu sabar kerana akhirnya pembaca ini akan bertukar menjadi pelanggan setia anda.

3) Pastikan laman web anda sangat interaktif untuk memastikan pengunjung akan mendapatkan manfaat darinya.  Jadikan ruangan komen sebagai alat untuk berinteraksi dan pastikan anda berkomunikasi dengan mereka agar terus kekal melayari laman web anda.  Kebiasaannya, lawatan ulangan akan berakhir dengan jualan.

4) Blog adalah sumber maklumat yang penting bagi memperkenalkan bisnes anda.  Kebanyakan bakal pelanggan adalah dari blog.  Jadi, gunakan blog secara bijaksana dan jadikan alat pemasaran untuk menjual.   

Jika anda mahu belajar buat blog dan fanpage untuk bisnes, boleh sertai kami di Akademi Belajar dari Rumah untuk kelas berikut :

1) Kelas Asas Blog dan Penulisan
2) Kelas Asas Blog dan Fan Page (Bisnes) 

Hubungi saya melalui :
Emel : norazizahsudin@gmail.com
SMS/Whatsapp : 019-7461502
Facebook : Norazizah Sudin
 0 Ulasan