Banyak cara boleh buat duit di internet.  Untuk yang baru bermula atau newbies, boleh cuba cara di bawah ini dan agak mudah untuk memulakan. 

1)  Ejen Affiliate
Affiliate adalah program jana wang tanpa modal.  Affiliate adalah satu sistem yang disediakan oleh pengendali / owner sesuatu web bagi tujuan promosi.  Untuk menggunakan rangkaian affiliate, anda hanya perlu mendaftar.  Setelah mendaftar dan diterima masuk, anda boleh menggunakan ciri-ciri carian rangkaian untuk mencari tawaran affiliate yang sesuai untuk laman web anda.  Sesetengah syarikat akan meluluskan permohonan anda dengan segera, manakala yang lain perlu mengkaji semula blog anda terlebih dahulu. Walaubagimanapun, secara keseluruhan prosesnya adalah sangat mudah.

Setelah diluluskan untuk program affiliate, anda boleh mendapatkan kod link khas yang anda akan gunakan untuk menghubungkan kepada produk affiliate atau program. Dalam kebanyakan kes, kod pautan untuk kedua-dua banner dan link teks boleh didapati.  Kod link khas ini perlu digunakan supaya anda mendapat bayaran untuk pembelian jika ia dibuat.

Anda akan dibekalkan dengan banner-banner promosi, ayat-ayat promosi dan juga link affiliate iaitu link yang akan anda gunakan semasa promosi nanti. Biasanya komisyen yang diberikan adalah 30 - 50 % dari jualan yang berjaya anda lakukan.  Ada jualan adalah komisyennya. 

2)  Blog 
Apakah minat anda?  Jika anda kerap dan suka menulis, lebih baik tulis topik yang anda suka dan pakar mengenainya.  Sebagai contoh, jika anda pakar dalam bidang fotografi, tulis tentang semua yang berkaitan tentang fotografi.  Tidak guna memilih topik yang anda tidak suka dan perlu menghabiskan 1-3 jam sehari menulis artikel berkaitan topik tersebut.  Bukan sahaja anda akan membencinya, malah begitu juga dengan pembaca anda. Mereka akan mengambil kesimpulan bahawa anda tidak tahu dan hanya sekadar menulis untuk memenuhkan blog. 

3)  Ebook  
Dengan ebook juga seseorang boleh menjana pendapatan sehingga RM10,00 sebulan.  Apabila ada blog, anda menyediakan pembaca dengan maklumat secara percuma. Salah satu cara untuk mengembangkan maklumat yang anda berikan dan menjana duit adalah dengan menulis e-book dan menjualnya di blog anda.

Sebaik-baiknya, ebook anda berhubung kait dengan kandungan di blog dan kembangkan ia dalam beberapa cara. Sebagai contoh, jika anda mempunyai blog mengenai masakan, ebook anda boleh menjadi buku masakan yang ringkas mengenai resipi.
 
Anda hanya mendapat wang apabila orang membeli sesuatu dari laman web dan jumlah yang anda dapat berbeza berdasarkan berapa ramai orang membeli melalui link yang telah tersedia.


4)  Clickbank
Di Clickbank, pendaftaran Affiliate adalah percuma dan sangat mudah untuk bermula.  Komisen yang ditawarkan adalah tinggi sehingga boleh mencecah 75% bagi setiap jualan.  Clickbank membayar anda dalam matawang US Dollar.  

Saya telah buat 1, 2 dan 3.  Anda bagaimana?  

Kami ada :
1)  Kelas Asas Blog dan Penulisan
2)  Kelas Asas Blog dan Bisnes (fanpage)

Untuk yang minat menulis, boleh jadikan blog sebagai travelog kehidupan di samping menjana pendapatan.  Untuk yang minat bisnes, boleh sertai kelas asas blog dan bisnes. Ramai yang bermula dengan zero tetapi berakhir dengan berakhir dengan pendapatan lumayan hanya dengan blog. 

Hendak belajar bina blog, boleh daftar di Akademi Bekerja Di Rumah. Banyak ilmu baru yang boleh dipelajari dan belajar dari mentor yang betul. 

Untuk ruang periklanan boleh baca terma  iklan di sini.

Untuk yang berminat boleh hubungi saya :

Email : norazizahsudin@gmail.com
Whatsapp / SMS : 0197461502