Bismillah.  Assalamualaikum dan selamat pagi.  

Sebelum mula kerja, saya suka membaca artikel usahawan di internet.  Cari sahaja di google.  Artikle ini saya ambil dari blog usahawan bistari, tulisan Irfan Khairi.

Jom kita baca bersama-sama ya.  

Kalau buat perkara yang kita TIDAK minat
  kita akan rasa cepat mengalah. Bila perniagaan tidak mendapat untung, mula kita salahkan orang lain dan salahkan keadaan. Kita akan cepat bertukar industri dan mencuba perniagaan jenis lain fikirkan, mana la tau kalau buat perniagaan lain boleh dapat duit lumayan.

  kita akan rasa bila lakukan perniagaan, lambat masa berlalu. Kita akan rasa cepat bosan dan tertunggu-tunggu bilalah hari ini akan berakhir kerana hendak balik rumah untuk rehat. Perniagaan pula dilakukan dengan tidak bersungguh-sungguh.

  kita tidak suka mendalami ilmu bidang tersebut. Untuk berjaya dalam perniagaan, ilmu adalah amat penting. Tetapi bila sudah tidak minat, pastinya kita tidak akan luangkan masa dan wang untuk membeli buku, menghadiri majlis ilmu atau bertanya mengenai perniagaan kita. Akhirnya, tanpa ilmu yang cukup, perniagaan kita akan gagal. 

Bila kita lakukan sesuatu yang kita minat
kita tidak akan rasa cepat sangat nak give-up.  Walaupun belum mendapat keuntungan yang lumayan untuk perniagaan kita, kita tetap gembira kerana kita lakukan apa yang kita suka!

➤  kita akan rasa cepat sahaja masa berlalu.  Kalau lakukan kerja tersebut dari pagi sampai malam, terasa sekejap sahaja.  Bila tidur malam pula, rasa hendak cepat siang hari datang sebab kita dapat ulang kembali melakukan perniagaan yang benar-benar kita suka!

  kita suka menambahkan ilmu dalam bidang tersebut. Kita rasa seronok membaca, menghadiri majlis ilmu dan bertanya pada yang lebih pakar mengenai sesuatu perkara. Kita akan all out menambahkan ilmu dan aplikasikan ilmu yang dipelajari!

Untuk berjaya, lakukan perkara yang anda MINAT!

Kesimpulannya, buat perkara yang anda minat dan dengan sepenuh hati 100% tumpukan kepadanya.  Jika anda minat bidang masakan, buat blog, buat sample dan tester dan berikan kepada rakan-rakan terdekat untuk merasa, kongsikan di facebook dan blog dan pelbagai lagi.  Jika anda minat jahitan dan ingin mempunyai bisnes sendiri, ingin punya butik sendiri, mahirkan lagi dalam bidang ini.  Minat menulis?  Buat blog dan anda sudah boleh mula menulis.  Banyak lagi bidang yang anda boleh ceburi.  Buat berdasarkan minat dan kepakaran anda, barulah anda rasa seronok dan teruja untuk melakukannya. 

Setiap orang ada kemahiran tersendiri, cuma tidak tahu untuk mengeluarkan minat itu.  Cari maklumat dan tulis satu persatu.  Rancang matlamat anda.  Kenalpasti dan cari mentor yang bersesuaian.  Bagi yang sudah bersedia dan mahu berkongsi di blog, anda boleh hubungi saya di norazizahsudin@gmail.com untuk diberi tunjuk ajar.

Kami ada kelas yang bersesuaian dengan minat dan kepakaran anda.  Kelas kami 100% online. 

Untuk yang minat bisnes, boleh sertai Kelas Asas Blog dan Fanpage Mula Bisnes.  Bagi yang minat menulis dan ingin menjadi novelis, boleh sertai Kelas Penulisan Kreatif.  Untuk berkongsi sesuatu topik atau cerita, sertai Kelas Asas Blog dan Penulisan. 

Untuk lebih mudah, hubungi sahaja saya dan info lanjut akan diterangkan untuk bermula.

Mudah bukan?  Jom kita mulakan sekarang.  Jangan berlengah lagi, takut nanti minat anda itu akan terkubur begitu sahaja.