Teks : Norazizah Sudin

Ramai yang sudah ada blog dan ramai juga yang belum ada blog.  Hendak buat blog tetapi tidak tahu.  Ada bisnes dan ingin ada blog, tetapi macam susah hendak buat.  Pelbagai jenis blog seperti blog peribadi, blog resipi, blog travelog, blog harian dan lain-lain jenis blog lagi.  Untuk permulaan, buat blog percuma dahulu.  Gunakan medium percuma seperti blogspot.

Blog juga boleh mendatangkan pendapatan untuk yang serius berblogging.  Jika anda ada sesuatu yang diminati atau pakar, gunakan blog untuk bercerita.  Boleh juga buat blog affiliate, khas untuk affiliate sahaja.  Untuk yang ada bisnes, buat blog kedai online.  

Bagi yang ada bisnes kek, buat blog kedai kek.  Promosikan blog anda di medium sosial.  Buat juga fanpage dan penuhkan promosi dan tips di situ.  Yang penting perlu rajin promosi dan promosi.

Untuk buat blog mudah sahaja sebenarnya.  Di internet sahaja kita boleh belajar.  Perlu rajin cari info.  Boleh juga belajar di YouTube.  Untuk lebih mudah, boleh belajar dengan kami secara online.  Daftar di kelas kami di akademi dan anda sudah boleh bermula.  

Sebelum bermula, kami akan beri 8 soalan analisa untuk dijawab.  Untuk kelas asas blog dan fanpage, kami akan ajar mengikut modul yang telah disediakan oleh pihak akademi.  Anda boleh lihat di sini http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/ untuk pemahaman yang lebih jelas.  

Bagi kelas bisnes, kami akan ajar cara buat borang tempahan, link fanpage ke blog dan lain-lain berkaitan.  Anda akan diberi ebook asas blog sebagai bacaan awal.  Khatamkan ebook ini dahulu.  Banyak tips dan info berguna dalam ebook ini.  
Untuk info lanjut, boleh hubungi saya di norazizahsudin@gmail.com untuk bermula.