Teks : Norazizah Sudin

Fanpage dan blog saling berkait.  Lebih baik ada kedua-duanya, kerana tidak semua orang ada akaun facebook.  Ramai yang hanya suka akses ke blog sahaja.  Mereka lebih suka membeli belah secara online.  Untuk yang ada blog, pastikan siap dengan pengenalan produk, keterangan produk, testimoni produk dan borang tempahan dengan butiran jelas tentang pembayaran.  Blog kedai ini boleh menggunakan blog berbayar atau percuma.  Untuk 'newbie' boleh bermula dengan blogspot sahaja.  Percuma dan mudah untuk membina blog kedai yang lengkap dengan borang tempahan.

Saya ingin berkongsi tips kedai online yang boleh membantu anda untuk bermula :
1)  Pastikan kedai online anda mudah untuk diakses.  Lancarkan dahulu 1 atau 2 produk untuk bulan pertama.  Lihat sambutannya dan barulah tambah lagi produk lain.  Untuk produk pertama ini, jaga perkhidmatan pelanggan, kawal harga dan beberapa perkara lain.  Dari sambutan produk pertama ini, cari inisiatif untuk menambah produk lain dan betulkan beberapa perkara lain tentang produk jika terdapat perkara yang perlu diperbetulkan.

2)  Promosikan produk anda dengan pelbagai cara.  Cari idea dan kreatif.  Buat 'happy hour sale', tawaran menarik, cabutan bertuah, beli 2 percuma 1 dan beberapa idea lain.  Wanita lebih tertarik dengan tawaran sebegini.  Ini adalah sebagai salah satu tarikan untuk pelanggan baru dan lama anda. 

3)  Jangan malu untuk mempromosikan bisnes anda kepada famili dan rakan-rakan.  Maklumbalas penting untuk tahu sejauh mana produk anda berkesan.  Maklumbalas tentang kedai online anda juga penting.  Dengan cara ini dapat meningkatkan jualan dan menambahbaikan kedai anda. 

4)  Setiap pelanggan baru adalah berpotensi.  Mereka boleh menjadi 'salesman' anda.  Pengalaman mereka berurusan dengan anda dan penggunaan produk boleh melariskan jualan anda.  Mereka akan tolong mempromosikan kepada rakan-rakan dan famili mereka.  Jaga perkhidmatan pelanggan.  Jawab soalan mereka dengan baik.  Gunakan media sosial sebagai alat untuk berkongsi produk anda dengan pelanggan baru dan lama. 

5)   Gunakan pelbagai cara untuk mempromosikan produk anda seperti facebook, twitter, instagram, brosur, 'flyers', blog dan lain-lain cara.  Jangan terlepas peluang.  Jika tidak tahu, belajar.  Pastikan kedai online anda mudah dikendalikan.  Manfaatkan sepenuhnya semua cara pemasaran ini.  Setiap produk terbaru dan tawaran istimewa, hebahkan di facebook.  Buat fanpage dan sentiasa kemaskini.  Letakkan banyak gambar menarik, info berkaitan dan tips produk.  Ini sebagai salah satu cara untuk anda berkomunikasi dengan pelanggan. 

Banyak lagi cara dan tips menarik untuk mempromosikan kedai online anda.  Anda boleh dapatkan dalam ebook 101 Idea Home Based Bisnes.  Rancang strategi anda.  Banyak bisnes boleh dibuat seperti bisnes pendidikan, bisnes kreatif, bisnes makanan dan lain-lain.  Ini semua boleh dibaca dalam ebook ini. 

Dapatkan pakej bekerja di rumah ini sebagai bacaan awal.  

Promosi ebook ini sehingga April 2014.  Bagi yang berminat menceburi bidang makanan dan ada kedai online, boleh dapatkan ebook ini sebagai panduan.

Kami juga menawarkan kelas berikut untuk membantu suri rumah dan suri bekerjaya menjana pendapatan dari rumah.  Boleh pilih mana-mana kelas berikut :
1)  Kelas asas blog dan penulisan
2)  Kelas asas blog dan fanpage
3)  Kelas belajar iklan di mudah.my
4)  Kelas penulisan kreatif
5)  Pendaftaran rakan niaga/pengurus online
6)  Pendaftaran kelas akaun bisnes kecil WAHM / SOHO

**Bagi yuran RM300 untuk kelas 5 dan 6 akan diberi PERCUMA kelas urus akaun untuk bisnes kecil.
 
*** Mahu belajar urus niaga akaun bisnes kecil, kelas secara online sahaja.

Tarikh : 20 Januari 2014 (Isnin)
Jam : 2.30 - 5.30 petang (3 jam)
Hanya 5 orang satu sesi (Hanya tinggal 2 kekosongan sahaja lagi)

Kelas waktu malam akan diadakan pada :

Tarikh : 21 Januari 2014 ( Selasa)
Jam : 8.00 - 11.00 malam (3 jam)

Tenaga pengajar bertauliah. Hanya RM150 (3 jam), BONUS EBOOK 101 IDEA HOME BASED BISNES (Bernilai RM50) + BONUS BERIKLAN DI SOHO DIRECTORY SELAMA SETAHUN (Bernilai RM100)

PERCUMA kelas akaun ini bagi yang mahu menjadi rakan niaga akademi / pendaftaran kelas bisnes sesi Januari.

Modul : Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
Mengenal dan belajar kepentingan dokumen - Invois, cash, bil, resit, purchase order
 
Hubungi saya untuk daftar mana-mana kelas pilihan :
 
Hubungi saya :
email : norazizahsudin@gmail.com
jadi rakan saya di facebook : https://www.facebook.com/norazizah.sudin