Teks : Norazizah Sudin

Alhamdulillah, hujan turun dengan lebatnya di Pasir Gudang hari ini.  Baru balik berjogging di tasik, bersarapan dan pusing-pusing Pasir Gudang bersama suami dan anak.

Kebiasaannya saya bersama anak sahaja di luar rumah, tetapi hari ini suami tidak berkerja.  Seronok bertiga. 'Quality time'.  

Sampai di rumah, hujan pun turun.  Baju dah basuh semalam.  Tugasan rumah pun sudah disiapkan malam tadi.  Jadi hari ini, lebih relax sikit lah.  

Buat bisnes online ini, seronok sebab banyak masa dapat dihabiskan bersama anak.  Itu paling utama. Sambil-sambil itu, jawab PM, baca wassap dan macam-macam lagi.  

Hari ini saya hendak kongsi tips bisnes online yang saya pernah lalui sepanjang buat online ini.  Jom kita baca :

Banyak kelebihan jika kita beli secara online :
1)  Tidak perlu pergi ke kedai (outlet) untuk beli
2)  Jimat masa, jimat kos, jimat parkir, jimat minyak 
3)  Boleh buat pilihan samada hendak beli atau tidak
4)  Pembayaran kita gunakan online banking, samada MBB atau CIMB (banyak digunakan)

Di samping kelebihan, ada juga kekurangannya seperti :
1)  Kita perlu menunggu selama 2 atau 3 hari untuk barangan yang kita pesan itu sampai.  Ada kalanya hingga 1 minggu baru dapat dan ada juga kadang-kadang tidak sampai terus disebabkan masalah pos atau peniaga.  
2)  Ada peniaga online ini tidak mahu menanggung kerugian atau bertanggungjawab jika barangan yang kita pesan tidak sampai.  Kita terpaksa menelefon sendiri pos laju atau servis yang digunakan untuk mengetahui status barangan tersebut.
3)  Terdapat juga tersalah transfer duit ke akaun orang lain. Barang sudah dihantar tetapi duit tidak dapat.  

Jadi untuk mengatasi masalah ini semua, kita perlu baca profil bisnes tersebut dan dapatkan info secukupnya tentang terma, syarat, cara tempahan, cara pembelian dan lain-lain.  Jika tidak puas hati dan inginkan info jelas, PM atau boleh telefon peniaga tersebut agar tidak berlaku kecelaruan sebegini.

Sebagai peniaga, kita perlu jujur dan ikhlas.  Jangan tipu pelanggan dan cuba hendak menipu.  Ada juga pelanggan yang menipu peniaga kan?  

Sebagai peniaga, kita ada pilihan untuk jual produk fizikal atau digital.  Lebih mudah jual produk digital sebab tidak perlu keluar rumah untuk pos barang, bayar parkir, bayar tol dan lain-lain.  Semuanya hanya melalui emel sahaja. Pelanggan bayar dan tugas kita hanya emel.  Boleh buat pilihan, samada buat dropship atau affiliate.  

Semoga bermanfaat.