Teks : Norazizah Sudin

Salam Jumaat.  Semoga Jumaat yang penuh barakah hari ini membawa perkhabaran gembira tentang MH370.  Marilah kita sama-sama doakan mereka kembali ke pangkuan keluarga masing-masing dalam keadaan selamat.  

Ya Allah, bantulah kami dalam pencarian ini Ya Allah.
Jika di lautan timbulkanlah, jika di langit turunkanlah, jika di darat zahirkanlah dan jika terhijab singkapkanlah Ya Allah.

Sesungguhnya kami alpa dengan teknologi dunia Ya Allah, maafkanlah kami Ya Allah.  

Sesungguhnya Engkaulah yang empunya semua di langit dan di bumi.Saya menghormati rakan-rakan yang add saya dalam senarai rakan mereka.  Di dalam sibuk kita membuat bisnes online, memang kita memerlukan rakan-rakan yang ramai.  Tetapi saya sangat berharap agar persahabatan kita tidak dirosakkan dengan melanggar etika bisnes di internet. Hormati rakan-rakan kita.

Jom kita baca tips apabila kita berbisnes di facebook :
1)  Elakkan tagging rakan, terutamanya kepada yang sedang rancak berniaga.  Bayangkan jika setiap ruang komennya mendapat komen kita setiap minit.  Rakan yang lain juga akan mendapat vibrate dan bunyi notification pada setiap minit.  Ini boleh menganggu privasi rakan tersebut dan ia sangat-sangat kurang disenangi.  Sekiranya perlu, minta izin dahulu.  

2)  Jangan add rakan-rakan ke dalam grup yang merapu, hanya kerana anda perlu cukupkan kuota.  Walaupun rakan buat juga buat bisnes, tidak semestinya dia juga suka hendak sertai grup yang anda sertai itu.  Jika perlu, lagi sekali minta izin terlebih dahulu.

3)  Bina fanpage dan jemput rakan ke fanpage tersebut untuk mereka mengikuti perkembangan bisnes anda.

4)  Jika ingin promosi bisnes di facebook anda, elakkan tagging kerana setiap rakan dapat melihat notification status update di newsfeed mereka.

5)  Anda boleh selalu berkongsi di wall facebook anda, tetapi elakkan tagging dan paksaan membeli melalui private message.  Sekiranya ada yang berminat, mereka akan PM di inbox.

6)  Beri peluang pelanggan untuk berfikir dan hormati mereka.  Biar mereka membuat keputusan bila tiba masanya.  Jangan buat status yang seakan-akan memaksa mereka untuk membeli.

Gunakanlah apa sahaja kaedah pemasaran yang ada sekarang, seperti facebook, blog dan fanpage.  Gunakanlah kaedah-kaedah ini dan anda boleh mempromosi bisnes anda seberapa banyak yang anda hendak dan sampai lebam pun tidak mengapa.  Tiada siapa yang hendak marah!

Sebagai contoh, gunakan blog yang lebih mudah dan percuma.  Saya pasti ramai yang sudah cuba menghasilkan blog sendiri tetapi masih belum berjaya.  Betul tidak? Seperti saya dahulu, sebelum punya blog, terkial-kial hendak menyiapkan blog, tetapi sekarang Alhamdulillah.  

Bagi yang belum ada blog dan ingin punya blog, boleh sertai kelas online blog yang kami anjurkan.  Masa belajar sangat fleksibel dan sesuai untuk rutin harian bagi wanita yang sentiasa sibuk dengan tugasan harian mahupun tugasan di pejabat.  Tiada limit masa untuk belajar.  Anda belajar dan terus sudah boleh buat blog bisnes yang anda mahu.  

Bagaimana Kelas Asas Blog Akademi Bekerja Di Rumah ini dapat membantu anda?
✔  Modul tersedia dan mudah untuk difahami
✔  Bonus Ebook Asas Blog sebagai rujukan
✔  Guru online yang sedia membantu setiap masa
✔ Masa yang fleksibel, tanpa tekanan dan tanpa terkejar-kejar

Anda hanya perlukan KOMITMEN, KESUNGGUHAN, FOKUS DAN KONSISTEN.  Itu sahaja yang diperlukan.

Ada banyak cara yang lebih MUDAH dan PERCUMA.

Boleh sertai kami dan kami akan bimbing anda untuk berbisnes secara sopan.  Di samping itu, anda juga akan diberikan ruang iklan PERCUMA.  

Pilih mana-mana kelas berikut untuk disertai, jika anda telah bersedia :
1)  Kelas Asas Blog dan Penulisan
2)  Kelas Asas Blog dan Fanpage mula bisnes
3)  Kelas beriklan di Mudah.my
4)  Kelas Penulisan Kreatif
5)  Pendaftaran Rakan Niaga / Pengurus Online
6)  Kelas Belajar Asas Akaun Bisnes Kecil WAHM / SOHO
7)  Tempahan Blog Bisnes / Bog Penulisan
8)  Beriklan dengan kami di http://sohodirectory.blogspot.com/

Pilihan di tangan anda.  Buat pilihan dan mulakan sekarang. Masa tidak menunggu kita jika ingin dan ada cita-cita ingin bekerja dari rumah.


Dapatkan pakej istimewa 2 ebook ini sebagai bacaan awal anda.  Harga biasa RM100 tetapi kami bagi anda cuma RM50 sahaja sebagai harga meletup bulan ini.

Hubungi saya di norazizahsudin@gmail.com jika anda ingin tahu lanjut.