Teks : Norazizah Sudin

Ramai yang ada bisnes offline dan online, tetapi tiada blog.  Hanya promosi di fanpage sahaja.  

Mengapa perlu ada BLOG?
1)  Catatkan pengalaman, kemahiran dan minat dalam blog, mungkin ia sesuai untuk dijadikan ebook atau buku.
2)  Jadikan sebagai salah satu cara berkongsi kisah motivasi dan inspirasi.
3)  Bina pengaruh dan khalayak kalian sendiri, biasanya pembaca tetap akan bertukar menjadi pelanggan pula.
4) Blog sangat bagus untuk mempengaruhi atau mempromosi barang atau produk, namun ada cara untuk menyelit iklan bisnes di blog yang sudah diikuti ramai pembaca.
  

Ada pelbagai jenis blog, tetapi jangan pula jadikan  blog tempat bergossip.  Tulis yang baik-baik sahaja ya.  Blog juga jangan dipenuhi dengan bling-bling, daun jatuh berguguran, muzik dan lain-lain elemen yang akan melambatkan proses berblogging. 

Jika ingin belajar ini semua, boleh hubungi saya ya.  Kami ada promosi bulan ini untuk yang tiada masa hendak belajar buat blog.  Boleh saya buatkan.  

Sekarang saya akan terangkan bagaimana kelas ini dijalankan?

Kelas berbentuk toturial ini dijalankan sepenuhnya secara online (atas talian).  Protege akan diberikan ebook rujukan iaitu ebook belajar asas blog.  Protege akan dimasukkan dalam group kelas di facebook.  Komunikasi adalah secara one to one (personal coaching) melalui pm di facebook atau group kelas.  Nota dan toturial bergambar disediakan di dalam group kelas tersebut.

Jadual kelas adalah fleksibel, ikut masa protege sendiri bila mahu belajar.  Pertanyaan dan soalan boleh dilontarkan terus kepada guru online melalui message di facebook.  Peserta hanya perlu rajin menyiapkan tugasan yang diberikan dan rajin bertanya dan berhubung dengan guru jika ada soalan yang ingin diajukan.

Tugasan yang diberikan adalah sepenuhnya terus membantu protege menyiapkan blog masing-masing.  Dengan ini protege tidak perlu mengambil masa lain lagi untuk menyiapkan semula blog mereka.  Protege dan guru online hanya berhubung secara online sahaja.  Hanya perlu ada kelengkapan gadget iaitu laptop atau komputer dan talian internet.  Malah jika ada telefon canggih juga satu kelebihan kepada protege untuk membuat tugasan terus walau di mana pun mereka berada.

Kelas ini di mana?
Uniknya kelas kami secara online sahaja.  Boleh mula bila-bila masa sudah sedia.

Saya bekerja tak ada masa?
Disebabkan tuan/puan tak ada masa, itu sebab kelas ini masanya fleksibel.  Modul kami ada 10 langkah mudah untuk kelas penulisan dan 16 langkah untuk kelas bisnes.

Saya tak ada produk.  Produk kami sediakan.  Boleh jadi rakan niaga akademi.  Jika sudah ada produk lagi bagus.

Berapa lama boleh pandai?  Bukan berapa lama boleh pandai, tetapi berapa cepat tuan/puan boleh siapkan tugasan.  Ada pelajar laju ambil masa 10 hari sahaja, ada 3 minggu, ada sebulan dan ada lebih dari itu.  Cepat lambat adalah bergantung pada protege sendiri.  Cepat siapkan tugasan, maka cepatlah kalian boleh mula menggunakan blog, facebook dan fanpage untuk menjana pendapatan pula.

Apa lagi yang kami dapat?  Jaringan dan perhubungan sahabat-sahabat lain yang juga dari kalangan surirumah, suri bekerjaya.  Boleh berkenalan dan bertukar pandangan.  Inilah kumpulan sokongan yang perlu untuk wanita yang bekerja di rumah, untuk mendapatkan semangat, pendapat, bina kenalan baru dan sebagainya.  Juga pertukaran antara blog di akademi dapat membantu menarik traffik ke blog.

Kelas ini terbuka kepada semua yang mahu memulakan bisnes secara online, masih tidak tahu cara bagaimana mahu memulakan.  Khusus utama untuk suri rumah, suri bekerjaya yang mahu menambah pendapatan secara sambilan atau sepenuh masa.  Juga dialu-alukan penyertaan untuk kaum adam.

Boleh pilih mana-mana kelas pilihan, dan hubungi saya selaku guru online bertugas untuk pendaftaran.

Setakat ini kami sudah disertai oleh lebih 400 blog, 21 kelas dan ada 13 guru online dedikasi bertugas setiap hari.  

Kami menawarkan servis berikut :
1)  Kelas asas blog dan penulisan
2)  Kelas asas blog dan fan page (mula bisnes)
3)  Kelas beriklan di mudah.my
4)  Kelas penulisan kreatif
5)  Pendaftaran pengurus online/rakan niaga akdemi
6)  Kelas urus akaun WAHM SOHO
7)  Tempahan blog bisnes dan blog penulisan
8)  Iklankan bisnes kalian di sohodirectory


Boleh hubungi saya di norazizahsudin@gmail.com untuk yang ingin tahu lanjut, ingin tambah pendapatan hanya dari rumah, ingin membantu famili tambah pendapatan, ingin mempunyai wang pasar tambahan, ingin jalan-jalan guna pendapatan sendiri dan lain-lain impian tersendiri.  

Jom kita keluar dari zon selesa!