Sumber : Ebook Jana Wang Di Rumah

Apa beza suri rumah dan suri bekerja dari rumah?

Suri rumah sepenuh masa
Suri rumah sepenuh masa memberi tumpuan utama kepada keluarga semata-mata.  Anak-anak, suami dan urusan rumah tangga.  Jadi tiga keutamaan ini adalah tugasan yang menjadi keutamaan. Tidak melakukan apa-apa atau sebarang sumbangan kewangan kepada keluarga.

Suri bekerja dari rumah
Suri yang bekerja dari rumah adalah mereka yang menghasilkan pendapatan sama ada bekerja, mengusahakan bisnes, secara sambilan atau sepenuh masa.  Peranan suri ini sama sibuknya dengan suri yang bekerja di luar rumah.  Tugas yang dipikul adalah berganda dan memerlukan pengurusan masa yang sibuk.

Tanggapan masyarakat terhadap suri rumah
Bagi sesetengah pandangan, merasakan suri rumah adalah mereka yang tidak berpendidikan, terkongkong dan tidak memberi apa-apa sumbangan kepada masyarakat.  Dunia hanyalah persekitaran keluarga dan anak-anak sahaja.

Tepis pandangan ini secara positif.
Saya sudah mengenali dan menemui ramai suri rumah yang berpendidikan dan meletakkan jawatan semata-mata mahu menumpukan kepada keluarga.  Suri rumah kini semakin bijak, terbuka dan mempunyai pandangan yang lebih baik dalam menentukan hala tuju keluarga.

Pelbagai kerja boleh dibuat dari rumah seperti menjadi penjaga kanak-kanak, mengajar tuisyen, membuat kek, menjahit, mengambil tempahan rekaan, mengambil tempahan makanan dan lain-lain. Yang penting ada kemahuan mahu membuatnya.  Buat benda yang anda minat dan seronok membuatnya.

Berkongsi kemahiran?  Boleh sertai kami untuk menulis pengalaman anda di blog.