Teks : Norazizah Sudin
Imej : Koleksi Norazizah Sudin


Assalamualaikum,

Festival Layang-layang sedunia baru sahaja melabuhkan tirainya pada 28hb Februari lepas.

Untuk yang tidak dan belum tahu mengenai festival ini, jom Kak Zah kongsikan sedikit mengenai festival ini.  Festival ini dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Johor melalui Majlis Perbandaran Pasir Gudang dengan kerjasama Jabatan Pelancongan Negeri Johor, Persatuan Pelayang Johor dan Majlis Pelayang Malaysia.  Ia dijangka dicatat dalam Malaysia Book of Records sebagai penyertaan terbanyak negara antarabangsa.Bertemakan 'Terokai dan Warnai Tradisi', festival ini dijangka menarik 200,000 pengunjung dan majlis perasmian festival itu akan diadakan pada sebelah malam.  Pelbagai acara menarik telah disediakan kepada pengunjung termasuk persembahan layang-layang, persembahan tatu oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) serta pertunjukan bunga api.

Program lain yang berlangsung sepanjang festival itu termasuk pertandingan membuat wau tradisional, pameran dan bengkel layang-layang serta pelbagai acara lain.  Terdapat juga pelbagai gerai makanan dan minuman disediakan untuk para pengunjung.

Saya telah berkesempatan pergi ke festival ini.  Memang sangat menarik dan pelbagai jenis layang-layang telah diterbangkan oleh peserta.

Kebetulan, hari Ahad, sekolah Wafi ditutup kerana salah seorang mantan guru Pasti telah meninggal dunia.  Jadi semua sekolah Pasti daerah Pasir Gudang telah ditutup untuk memberi penghormatan kepada guru tersebut.  Jadi awal pagi kami telah pergi untuk menyenangkan parking.  Jika lambat, maka penuhlah parking.

Sebab awal pagi dan belum bersarapan, kami telah minum disalah sebuah gerai di situ.  Harga minuman memang mengejutkan kami.  Mungkin disebabkan harga sewa tapak yang mahal telah dikenakan kepada penyewa festival, menyebabkan peniaga pula mengenakan harga yang sangat mahal kepada pengunjung festival.  Rata-rata ramai pengunjung telah meluahkan rasa yang sama mengenai hal ini.

Caj untuk 3 jenis minuman kami pada pagi itu adalah RM9.00.  Bermakna satu gelas bersamaan dengan RM3.  Buah nangka RM2 untuk 3 ulas yang telah dibelah 2.  Itu baru minuman, belum lagi caj makanan sebab kami hanya membeli kuih sahaja untuk mengalas perut dan kebetulan banyak gerai makanan belum dibuka lagi.

Oklah.  Tutup bab harga ya.  Jom kita tengok gambar yang telah sempat diambil oleh saya pada hari itu.Semoga berjumpa lagi tahun hadapan.