Assalamualaikum,

Small Office Home Office (SOHO) atau dalam Bahasa Melayunya Pejabat Di Rumah (ini istilah saya), adalah melakukan kerja atau perniagaan hanya di rumah.  Bermaksud, rumah dijadikan sebagai pusat utama untuk menguruskan perniagaan - nota dari Zulfadli.

Saya ingin kongsikan nota produktif usahawan SOHO untuk bacaan kita bersama (dari teks Pn. Masayu Ahmad) :

1)  Mulai hari dengan penuh semangat
-----------------------------------------------
Ia bermula dengan sarapan yang baik, fikiran yang tenang, bersemangat untuk bekerja.  Nyahkan segera segala fikiran negatif dan mahu berusaha sebaik mungkin untuk hari tersebut.


2)  Memiliki kerusi yang baik
-------------------------------------
Kerusi berfungsi untuk menyokong badan ketika duduk, mencegah sakit belakang dan ia membantu untuk anda memiliki tubuh badan yang sihat.  Duduk berjam-jam memerlukan anda sebuah kerusi yang selesa dan menjaga kesihatan.


3)  Nota dan Pen
--------------------
Selalulah membawa bersama nota dan pen.  Ia boleh sahaja sebagai catatan untuk menulis idea yang muncul secara tiba-tiba, projek baru atau entri baru untuk blog.

Memilik papan kenyataan juga menjadikan pemilik SOHO lebih terurus.  Sentiasa berada dalam trek apabila melihat apa yang sedang 'dikerjakan' dan projek apa yang datang.  Jadi diri anda sentiasa produktif dan tahu apa yang akan dilakukan seterusnya.


4)  Beri diri masa berehat
--------------------------------
Jangan kunci diri dalam bilik sepanjang masa.  Untuk setiap jam dan bekerja, istirehat 5 hingga 10 minit.


5)  Lakukan perkara yang menggembirakan
------------------------------------------------------
Apabila sesuatu tugasan berat, lakukan hal-hal kecil yang boleh mencetuskan perasaan gembira, seperti menikmati sepotong coklat, membaca artikel lucu atau boleh sahaja menulis catatan harian dan berkongsi di blog peribadi.


6)  Jadual Kerja
--------------------
Ada individu yang gemar bekerja pada waktu pagi.  Ada pula yang suka pada petang atau malam hari.  Pilih masa kerja yang boleh memberi momentum kepada produktiviti.


7)  Berhati-hati dengan pengaruh sekeliling
-----------------------------------------------------
Ada individu yang suka bekerja dengan suasana tenang dan sunyi.  Ada juga yang suka bekerja sambil mendengar muzik dan menonton TV.  Jika ia dapat membantu anda bekerja dengan baik, boleh teruskan.

Banyak lagi tips dan info untuk dijadikan panduan kepada semua yang bergelar SOHO dan bakal bergelar SOHO.  Untuk yang telah menjadi SOHO, tahniah dan teruskan momentum kalian.  Untuk yang bakal bergelar SOHO, tahniah juga dan fokus agar momentum kalian tidak tersasar.

Untuk mendapatkan info lanjut, boleh baca ebook ini.
 Suri rumah yang ingin membuat bisnes tanpa modal, boleh sertai saya.

ABDR juga ada menyediakan dropship untuk yang ingin menjana pendapatan dari rumah.  Janganlah pula harapkan juta-juta ya.  Semuanya atas sikap, momentum, fokus dan usaha kalian.

Jom terjah emel saya di norazizahsudin@gmail.com untuk kita borak-borak.

Boleh juga terjah PM saya di Kak Zah atau page saya di belajar kelas blog bisnes untuk tahu lanjut tentang kelas online.

Salam sayang,
Kak Zah