Teks : Norazizah Sudin
Imej  :  Koleksi ABDR

Assalamualaikum,

Disiplin penting dalam menguruskan masa jika kita bekerja dari rumah supaya rutin harian kita dapat diselesaikan mengikut jadual yang telah kita tetapkan.  Buat senarai 'things to do list'.  Buangkan rasa stress dan bersabar dengan kerenah anak.  Belum lagi dengan kerenah pelanggan.

Petikan Puan H dalam ebook Super Wahm Super Mom.

"Bagi saya cabaran datang dari diri sendiri.  Jika kita bijak mengurus masa dan berdisiplin, tiada masalah dan cabaran yang tidak dapat diatasi.  Tidak dinafikan bekerja di rumah sangat menuntut kesabaran dan kekuatan mental, fizikal dan jiwa yang kental.  Ini kerana kita perlu menggalas tanggungjawab sebagai ibu dan memberi perhatian kepada anak-anak.  Pada masa yang sama kita perlu FOKUS kepada perniagaan.  Tetapi setiap cabaran tersebut boleh diatasi dengan syarat kita mesti berdisiplin, sabar dan tidak merungut"

Kesimpulannya, untuk mencapai matlamat menjadi WAHM, bukan angan-angan Mat Jenin semata-mata tetapi perlu dibuktikan dengan usaha dan komitmen yang jitu.

Saya kongsikan beberapa tips urus stres dengan super gembira :

➡  Rai diri sendiri dengan mengatakan pilihan ini adalah terbaik untuk diri kita.  Ada banyak pro dan kontra mempunyai pembantu rumah antaranya kos sara hidup meningkat, tiada privasi dalam rumah juga kebergantungan kita kepada orang lain.

➡  Jadikan urus rumahtangga sebagai tanggungjawab bersama, agihan semula kerjasama dalam bentuk agihan tugasan untuk suami, isteri dan anak-anak.

➡  Mula semula sesuaikan diri untuk tidak bergantung kepada orang lain.  Fokus urusan rumahtangga adalah mudah bukannya remeh temeh dan malas untuk selesaikan rutin sama setiap hari.

Tips selanjutnya, ada di dalam ebook SUPER WAHM SUPER MOM.Ebook ini adalah bonus untuk yang menyertai kelas online ABDR.

Pendaftaran dibuka setiap hari.