Musim pandemik Covid-19 dan juga Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah banyak mengubah rutin harian yang selalu dijalankan. Orang ramai perlu duduk di rumah untuk mengelakkan peningkatan kes.

Ada juga dalam kalangan mereka yang melakukan perkerjaan dari rumah sahaja, terutamanya para guru. Mereka yang diberhentikan kerja mula menjejakkan kaki ke alam bisnes online dari rumah.

Baca Sini : Bisnes Tanpa Modal

Norma baharu ini telah “memaksa” orang ramai untuk duduk meluangkan masa bersama keluarga tercinta. Anak-anak yang pelbagai ragam perlu diperhatikan sebaik mungkin. Jangan kerana tidak dapat ke sekolah, pembelajaran mereka juga perlu dihentikan kan?

Hari ni, akak nak kongsikan 5 Cara Bantu Anak Dalam PDPR Ketika Musim Pandemik

5 Cara Bantu Anak Dalam PDPR Ketika Musim Pandemik

1. Rancang rutin harian bersama

Ibu bapa atau penjaga perlu membuat perancangan untuk rutin harian yang meliputi pembelajaran online (PDPR). Sebagai contoh, sediakan jadual bagi setiap subjek agar memudahkan anak mengurus masa dengan baik dan lebih berdisiplin walaupun ketika ibu bapa tiada di rumah. Ibu bapa juga boleh merancang masa untuk anak membuat kerja rumah mereka. 

Jangan paksa anak untuk terus menghadap skrin dalam tempoh yang lama. Beri masa untuk mereka berehat, bermain ataupun melakukan aktiviti, tetapi jangan sampai mengabaikan pelajaran. Sentiasa ingatkan mereka. 

Sepanjang tempoh pandemik ini, pergerakan kita sangat terbatas. Ibu bapa boleh melakukan aktiviti seperti membaca, membuat kerja-kerja di rumah seperti mengemas, atau berkebun. Aktiviti yang dilakukan mestilah sesuai dengan tahap umur anak. Cuba jadikan aktiviti harian sebagai peluang untuk anak mengasah kemahiran mereka.

Sebagai peringatan mesra, jangan paksa anak-anak untuk buat dan ikut plan yang dah dibuat. Ikut rentak anak dan sesuaikan dengan cara anak belajar.


2. Komunikasi terbuka

Cuba jadikan komunikasi itu satu amalan yang baik dalam kalangan anak-anak. Galakkan anak untuk bersifat terbuka dan selalu bertanya tentang perasaan mereka. Kalau tak mula dari kecil, memang sampai besar pun anak-anak tidak akan boleh luahkan apa yang ada di fikiran dan hati mereka.

Bincangkan semua isu yang anak hadapi. Jangan pandang remeh dengan apa yang mereka kongsikan. Mungkin mereka tidak akan kongsi kalau ditanya masa mereka sedang menangis atau marah. 

Oleh itu, cuba gunakan aktiviti bermain sebagai platform untuk mulakan komunikasi, contohnya semasa sedang mewarna. Fahami anak sebaik mungkin dan cuba untuk tidak rendahkan perasaan mereka.

Satu lagi benda penting, ketika memberi nasihat, cuba jangan gunakan perbandingan dengan orang lain. Contohnya seperti “Tengok along tu, tak pernah pun buat hal, adik ni hari-hari nak nangis” dan sewaktu dengannya. Korang akan buat mereka rasa terpencil dan mereka akan rasa kecil hati.
 
5 Cara Bantu Anak Dalam PDPR Ketika Musim Pandemik

3. Take your time

Elakkan buat sesuatu dengan cepat sampai anak-anak tak boleh nak ikut atau catch up. Cuba mulakan sesi pembelajaran yang singkat dahulu. Sesuaikan mereka dengan norma baru secara perlahan dan berperingkat.

Cuba gabungkan sesi online dan offline activities. Lepas 30 minit belajar, cuba tukar kepada bermain. Mungkin boleh bawa mereka bermain catur, bermain alat muzik, memasak ataupun bercerita tentang topik yang sesuai dengan umur anak-anak.

Cuba buat aktiviti yang boleh meransang anak untuk menggunakan minda mereka. Ataupun cuba gunakan buku yang ada gambar haiwan dan suruh mereka teka. Pembelajaran seperti ini lebih seronok!
 

4. Kawal skrin time anak

Ini adalah salah satu benda penting ibu bapa perlu kawal. Pastikan ibu bapa atau penjaga memantau sesi pembelajaran online. Semua bahan yang digunakan dan diakses perlu dilihat dengan baik. Kadang-kadang, bahan pembelajaran mungkin tidak sesuai. Oleh itu, pemantauan mesti dilakukan sebaik mungkin.

Selain itu, cuba buat screen time rules supaya tiada pendedahan yang berlebihan. terangkan dengan baik kepada mereka kenapa screen time perlu dilimitkan. Lepas tu, cuba galakkan aktiviti menarik yang lain untuk alihkan perhatian mereka.
 
5 Cara Bantu Anak Dalam PDPR Ketika Musim Pandemik

5. Ikuti perkembangan anak-anak dengan guru mereka

Memandangkan pembelajaran secara online, jangan lupa ikuti perkembagan mereka. Ibu bapa perlu sentiasa bantu anak dalam apa jua tugasan yang diminta. Elakkan mereka buat dan menyiapkan tugasan mereka sendirian. Stay in touch dengan semua guru yang terlibat dalam PDPR anak dan begitu juga dengan sekolah.
 
Cuba jadikan ia sebagai rutin setiap kali anak ada ikut kelas. Duduk dengan mereka atau cuba perhatikan mereka sahaja dari jauh. Jika mereka memerlukan sesuatu, baru tanya dan tolong.

Sebenarnya banyak lagi yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk anak-anak di musim pandemik ini. Cuba sentiasa ada untuk anak-anak dan jangan biarkan mereka bermain telefon sahaja. Banyak lagi aktiviti lain yang boleh dilakukan. Sambil-sambil itu, boleh eratkan lagi hubungan dengan anak-anak.

0 Ulasan