Semua tahu Al-Quran merupakan kalam Allah yang penuh dengan petunjuk dan panduan untuk umat manusia menjalani kehidupan dengan mengaji Quran.  Al-Quran ini telah digunakan sejak berzaman lamanya dan masih suci dan terpelihara sehingga hari ini.  Isi di dalamnya tidak pernah berubah dan menampakkan keasliannya.
 
Al-Quran adalah kitab suci yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW sebagai salah salah satu mukjizat Baginda.  Turunnya Al Quran adalah sebagai petunjuk umat manusia sehingga hari Kiamat. 

Daripada Abu Umamah r.a., Rasulullah SAW bersabda. "Bacalah Al-Quran, sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya." (Hadis riwayat Muslim). 

Orang muslim yang tidak pernah mengaji Al-Quran walaupun sepotong ayat adalah sama sahaja seperti tubuh yang tidak berpakaian.  Ianya sangat memalukan dan tidak patut menjadi ikutan kerana Allah SWT tidak suka akan orang yang tidak mengaji Al-Quran. 

Membaca Al-Quran ini mempunyai banyak faedah dan kelebihannya.  Walaupun sepotong ayat mahupun satu huruf dalam Al-Quran, sekiranya membacanya, pasti akan diberikan ganjaran yang setimpal. Jadi apa yang kita boleh dapat daripada mengaji Quran ini? 

1]  Tidak nyanyuk walaupun sudah lanjut usianya. 

2]  Orang tua yang mengamalkan Al Quran walau di umpama Al Quran buruk, lunyai, hancur tetap di sayangi, tetap di hargai.  Orang masih menghormati dan mencintainya serta meletakkan dia di tempat yang baik-baik. 

3]  Orang yang mencintai Al Quran tidak perlu susah hati dengan usia tua.  Kalau tidak ada anak yang dapat menjaga, tetap akan ada orang yang Allah datangkan untuk menjaganya kerana ini adalah janji Allah kepada hamba-hambanya yang menjunjung kemuliaan mukjizat.  Golongan ini dalam pengawasan para malaikat. 

4]  Orang yang junjung Al Quran di dalam dirinya akan di jaga keselamatannya oleh Allah di dunia, di dalam kubur dan pada hari akhirat.  Walaupun di dunia dia di benci oleh orang tapi Allah tetap menjanjikan keselamatan dalam dirinya, sepertimana Al Quran yang Allah sediakan para malaikat untuk menjaga setiap hurufnya. 

5]  Wajahnya akan nampak bercahaya dan mesra untuk didekati. 

6]  Orang yang membaca Al Quran tidak di hina.  Dia tidak akan menjadi peminta sedekah atau makan sampah di jalanan, misalnya. 

7]  Pengamal Al Quran hidupnya tampak sederhana tetapi sebenarnya dia kaya dengan sumber rezeki yang tidak diduga.  Inilah lambang keberkatan yang Allah hadiahkan kepadanya. 

SEMOGA BERMANFAAT0 Ulasan