Segelintir individu kebanyakkan tidak tahu bagaimana menyimpan ubat dengan cara yang betul dan selamat. Penyimpanan ubat yang salah boleh menyebabkan ia mudah rosak dan kurang berkualiti. Kebiasaannya, kita gemar menyimpan ubat di dalam peti sejuk dan bilik tidur. 

Ada juga yang suka menyimpan pil di atas meja makan dalam satu bekas penyimpan atau di dalam almari. Malah, ada juga individu yang meletakkan botol ubat di tepi sinki berhampiran tingkap sedangkan ubat mudah menjadi rosak apabila terdedah dengan suhu yang panas mahupun cahaya. 

Tips Cara Penyimpanan Ubat Yang Selamat Dan Betul

Sumber Imej : Azarashop


Ubat sedut untuk penyakit asma dan jantung juga kerap di simpan di dalam kereta dengan alasan mudah dicapai ketika kecemasan. Suhu panas di dalam kereta boleh menyebabkan ubat sedut cepat meruap dan rosak dan tidak berkesan apabila digunakan.

Pengambilan ubat dengan kaedah yang betul amat penting bagi memastikan kesan perawatan mencapai kesan terapeutik yang diingini.Namun begitu, cara penyimpanan ubat yang selamat dan betul juga penting kerana ia dapat memastikan kualiti, keberkesanan dan keselamatan ubat terjamin.

Berikut adalah tips cara penyimpanan ubat yang selamat dan betul:

1. Simpan ubat di tempat yang selamat dan dikhaskan supaya mudah dicari.

Sebaik-baiknya simpan ubat di tempat yang dikhaskan agar mudah untuk dicapai atau dicari apabila berlaku kecemasan. Selain itu, ia juga memudahkan kita untuk mengingati tempat ubat tersebut disimpan. 

Tips Cara Penyimpanan Ubat Yang Selamat Dan Betul
Sumber Imej : MyHealth

2. Simpan ubat secara berasingan mengikut jenis ubat.

Sebagai contoh, ubat makan (tablet atau sirap), dan ubat kegunaan luar (krim, salap, ubat titis mata dan sebagainya). Kita hendaklah mengasingkan ubat-ubatan ini mengikut jenis ubat. Apabila kita mencampur-adukkan ubatan yang berlainan jenis boleh menyebabkan kekeliruan dan kesilapan dalam pengambilan ubat. 

Keadaan ini akan menjejaskan kualiti ubat dan mengurangkan keberkesanan ubat sekaligus memberi risiko kepada keselamatan pengguna. Menyimpan ubat dalam satu kotak boleh menimbulkan reaksi antara ubat berkenaan yang boleh menyebabkan kualiti ubat terganggu.

Tips Cara Penyimpanan Ubat Yang Selamat Dan Betul
Sumber Imej : MyHealth

3. Simpan ubat mengikut suhu yang disarankan 

Antara suhu yang disarankan dalam penyimpanan ubat adalah seperti berikut (sila rujuk kepada sisip bungkusan ubat)

  • Dalam ruang tengah peti sejuk : 2-8°C. (Contoh: insulin, ubat titis mata, suspensi antibiotik yang telah dibancuh) 

  • Tempat dingin bilik berhawa dingin : 8-15°C (Contoh: kapsul gel lembut) 

  • Suhu bilik : 15-30°C (Contoh: ubat tablet dan kapsul). 

Penyimpanan ubat di tempat yang betul juga boleh mengelakkan daripada ubat tersebut daripada mengalami kerosakan. Terdapat beberapa jenis ubat yang memerlukan tempat penyimpanan dengan suhu yang tertentu. 

Jika ubat tersebut rosak disebabkan cara penyimpanan yang tidak betul, kualiti ubat akan terganggu, keberkesanan rawatan tidak terjamin dan berkemungkinan kita juga akan mendapat kesan sampingan yang tidak diingini.

4. Simpan ubat dalam bekas yang asal.

Jangan tanggalkan label ubat asal yang mengandungi maklumat seperti nama ubat, kekuatan ubat, cara pengambilan, kaedah penyimpanan dan tarikh luput.

Asingkan ubat yang sudah mengalami perubahan pada bentuk, rupa, warna, bau atau rasa atau kembalikan kepada farmasi untuk dilupuskan oleh syarikat yang dilantik.

Tips Cara Penyimpanan Ubat Yang Selamat Dan Betul

Sumber Imej : Vocket

5. Simpan ubat di tempat yang tidak dapat dilihat atau dicapai oleh kanak-kanak.

Elakkan daripada menyimpan dan meletakkan ubat yang mudah dicapai oleh kank-kanak. Menyimpan dan meletakkan ubat jauh daripada kanak-kanak adalah cara penyimpanan yang selamat. Meletakkan ubat di tempat yang tinggi dan bekas yang penutupnya tidak dapat dibuka (child resistant cap) dapat mengelakkan kanak-kanak daripada termakan ubat yang boleh membahayakan mereka.


0 Ulasan