Bisnes dropship e-commerce memang best terutamanya kalau anda baru nak mula cari side income di internet. Sebab dalam masa tak sampai sehari pun, anda dah boleh ada satu bisnes online yang berpotensi.

Dan kalau nak tahu, dah ramai saya lihat usahawan online yang jana ratusan ribu ringgit dengan model bisnes dropship online je.

Gilakan?

Apakah itu bisnes dropship e-commerce?

Secara umumnya, bisnes dropship ini melibatkan tiga pihak:
  • Penjual (anda)
  • Pembekal
  • Pembeli

Senang cerita, bila ada order, supplier anda yang akan uruskan penghantaran kepada pelanggan anda. Manakala pembeli hanya akan berurusan dengan penjual (anda), bukan dengan pembekal. Pendek kata anda dah kira macam promoter online untuk produk tersebut.

Kelebihan bisnes model dropship e-commerce


1. Modal permulaan yang minima
Kebiasaannya, bila anda nak buat dropship, modal permulaan sikit je. Sebab anda tak perlu simpan stok
pun.


2. Sangat sesuai jika anda masih bekerja atau terlalu sibuk
Anda tak perlu risau pasal nak buat produk, nak simpan stok, dan juga penghantaran tempahan pelanggan.


3. Boleh buat dimana saja
Anda juga boleh jual pada mana-mana pelanggan dalam dunia selagi mereka ada akses kepada internet.


4. Hanya fokus pada aktiviti pemasaran dan jualan sahaja
Sebagai dropshipper online, anda hanya perlu fokus pada cara untuk cari dan jual produk.

Tips Mula Bisnes Dropship  e-Commerce Untuk Beginner

Cara Mula Belajar Bisnes e-Commerce


HARI NI PUN BOLEH TERUS MULA!

Step 1 : Tentukan Niche
Niche ni dalam bahasa mudahnya kita boleh anggap sebagai ‘bidang’, ‘kategori’, atau ‘market’. Contoh, kalau anda cakap niche baby, maksudnya anda nak masuk bidang yang serve market dan produk berkenaan baby. 

Begitulah lebih kurang. Sebab kalau niche yang anda pilih itu tepat, sangat mudah untuk anda run bisnes anda nanti. Sebagai panduan, cadangan saya cari niche yang anda minat, ada kepakaran, pengalaman, dan paling penting, ada demand.


Step 2 : Cari Produk 'Hot'
Dalam Niche Anda Selepas anda dah tentukan niche anda, apa yang perlu anda buat seterusnya adalah cari produk yang ‘hot’ dan berpotensi dalam niche tersebut. Anda boleh cari secara percuma, atau untuk
jimatkan masa, anda boleh gunakan tools berbayar seperti EcomHunt, Niche Scraper atau Sales Source.

Kalau nak cari secara percuma, anda boleh browse di dalam marketplace Malaysia seperti Lazada, Shopee, atau Lelong. Kebiasaannya, saya akan pilih produk mengikut jualan terbanyak dalam kategori niche yang saya pilih.


Step 3 : Cari Supplier
Produk Anda Jika di Malaysia, anda boleh cari supplier dalam marketplace terkenal seperti Shopee, Lazada, Lelong, Kumoten etc. Cuba berhubung dengan supplier tersebut. Katakan yang anda berminat untuk jual produk tersebut sebagai dropshipper.

Jika di pasaran antarabangsa pula, saya lebih gemar gunakan supplier dari AliExpress. Senaraikan sekurang-kurangnya tiga pembekal berbeza dan bina hubungan baik dengan mereka untuk menjamin kelangsungan bisnes anda kelak.


Step 4 : Bina Web
E-commerce Anda Anda perlu website yang direka khas untuk menjual, dan mempunyai fungsi pengurusan jualan online. Website jenis ini orang panggil web e-commerce. Bagi anda yang tiada kemahiran untuk buat web e-commerce, saya cadangkan anda guna platform berbayar seperti Shopify.

Dalam masa 30 minit pun anda boleh siapkan satu web ecommerceyang professional. Lengkap dengan sistem pengurusan jualan dan pemasaran online.


Step 5 : Promote Kedai & Produk Anda!
Sekarang dah tiba masa untuk anda ‘tarik’ orang masuk kedai anda. Anda pelbagai strategi dan taktik pemasaran yang anda boleh guna secara online. Tapi sebagai permulaan, saya nak anda fokus kepada platform pengiklanan berbayar dari Facebook.

Kenapa Facebook? Sebab kemudahan pengiklanan dari Facebook sangat efektif dan mesra pengguna. Dengan pangkalan data pengguna yang sangat besar, boleh dikatakan hampir semua jenis manusia ada
disitu. 

Dan dari situ, anda boleh paparkan iklan kepada orang-orang yang anda inginkan dengan lebih tepat, pantas, dan jika anda mahir, sangat menguntungkan.


Step 6 : Mudahkan Pelanggan Untuk Berhubung Dengan Anda!
Last but not least, pastikan anda sediakan tempat untuk bakal pelanggan, ataupun pelanggan berhubung dengan anda. Saya tengok di Malaysia, kebanyakan pembeli lebih gemar untuk chat dahulu dengan penjual sebelum buat keputusan membeli.

Sebenarnya, mereka bukan tak faham atau tak baca apa yang anda tulis, tapi mereka sebenarnya tak percaya lagi dengan anda. Oleh sebab itu, anda perlu mudahkan mereka untuk berhubung dengan anda.

Jika anda buat web e-commerce, anda pastikan ada fungsi chatting. Jika anda guna Shopify, anda hanya perlu aktifkan fungsi Messenger dalam store anda. Mudah bukan?


Doa saya adalah supaya anda semua dapat buat side income secara berterusan melalui bisnes dropship e-commerce.


0 Ulasan