Menurut riwayat, Rasullulah SAW tidak pernah sakit sepanjang hayatnya karana pandai menjaga kesihatannya dan salah satu rutin Rasullulah adalah beliau selalu menjaga makanan sehariannya dan selalu mandi sebelum subuh.

Mandi sebelum subuh menurut Islam, adalah waktu mandi di waktu terbit fajar sebelum subuh (sekitar pukul 4 pagi) iaitu waktu istimewa menurut Islam.

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain.  Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda.

Jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda.
Diantara manfaat mandi sebelum subuh adalah :

1.  Kulit lebih lembut dan halus
Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "Water Heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan.  Selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata.  Begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. Kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.
 
2.  Melancarkan peredaran darah
Jika peredaran darah anda lancar, maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. Malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.
 

3.  Meningkatkan kesuburan

Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. Ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.
 
4.  Mengurangkan risiko darah tinggi
Untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. InshaaAllah, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.
 
5.  Mengurangkan tekanan serta tenang
Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. Buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik untuk anda menghilangkannya.  Oleh itu, ubahlah tabiat kepada mandi pagi sebelum subuh.
 
6.  Meningkatkan sel darah putih
Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan.  Apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus.  Oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.
 
InshaaAllah jika kita istiqamah mandi sebelum subuh, tubuh badan kita akan sihat kerana telah mengamalkan sunnah nabi.